Acest articol o sa fie unul putin diferit. M-am „abatut” de la cartile de business/leadership si am citit o carte interesanta cu si despre Osho si gandirea zen (mersi frumos Andrei pentru aceasta carte!). Niste concepte destul de interesante, unele mai usor de digerat decat altele, dar la urma urmei important este sa incercam lucruri diferite si sa aflam concepte diferite. Iar apoi fiecare poate sa vada realitatea prin propriile sale filtre!

„Atunci cand este singur, omul este urat. Viata inseamna inainte de toate iubire, curgere, daruire si primire, impartasire.” Nu stiu daca ati incercat pana acum acest sentiment, dar cei care au trait o asemenea experienta inteleg cat de bine este sa te poti inconjura de oameni care sa iti faca viata mai frumoasa. Pana la urma traim cu oameni, colaboram cu oameni, facem schimb de experiente intre oameni.

„Nu poti pune o intrebare profunda si nu poti primi un raspuns adevarat daca nu simti o stare de prietenie reala. Orice maestru este legat de discipolul sau printr-o stare de prietenie profunda.” Iar eu as extrapola acest lucru si in casnicie, prietenie, relatia parinte-copil, etc. Daca nu ai un sentiment de prietenie onesta fata de celalalt, iti va fi greu sa dai un raspuns „adevarat”.

„O poveste nu trebuie ascultata niciodata cu mintea, ci cu inima. Cine o asculta cu mintea rateaza intregul demers.” Si aici imi aduc aminte de un studiu care spune ca inteligenta emotionala (EQ) este de 2 ori mai importanta decat cea cognitiva (IQ). De multe ori inima stie mai bine ceea ce ne trebuie decat mintea, care vede realitatea printr-o sumedenie de filtre create de-a lungul anilor/experientelor traite.

„Nu va bucurati prea intens de desfatarile acestei lumi, dar nici nu va retrageti prea tare in izolare. Pe cararile vietii cea mai buna cale ramane cea de mijloc.” Sau, asa cum ne spun si cartile, calea „echilibrata” este cea mai indicata. Discutam la un moment dat cu o cunostinta care activeaza in zona de sanatate. El avea acasa un filtru foarte bun de apa si putea sa controleze gradul de mineralizare/puritate al apei. In acelasi timp era un fan inrait al miscarii „stop bauturilor carbogazoase”. Cu toate acestea, din cand in cand consuma astfel de branduri. Curios, l-am intrebat de ce face totusi acest gest, iar raspunsul sau a fost ceva de genul „consum si bauturi carbogazoase din cand in cand ca sa ii dau organismului si ceva rau, sa nu se invete doar cu binele”. Asa ca, sa invatam sa fim echilibrati! :)

„Lumea in care traim a ajuns un cosmar din cauza dorintelor noastre.” Fugim dupa o masina mai buna, o casa in loc de apartament, o casa mai mare, o piscina mai incapatoare, o diversitate a masinilor parcate in curte, un avion privat, o insula privata, atingerea unui grad de spiritualism, maturizarea, dezvoltarea personala intensa si tot asa. Si pe masura ce atingem aceste obiective, ne dam seama ca totusi nu aceasta este fericirea pe care ne-o doream. Cam toate cursurile/cartile/filmele/conferintele de dezvoltare personala te indeamna sa faci aceste lucruri: sa iti pui obiective peste obiective. E bine sa ai astfel de obiective, pentru a sti de unde pleci si unde vrei sa ajungi. Daca, insa, ratam intreaga calatorie doar pentru a ajunge mai repede la destinatie, s-ar putea sa ratam lucrurile care, de fapt, ne pot face fericiti.

„Nu te concentra pe un trecut care nu mai exista sau pe un viitor care nu s-a intamplat… traieste si concentreaza-te pe prezent!” Traieste in prezent, pentru ca prezentul conteaza! Chiar ieri discutam cu un prieten si imi povestea cum ca o cunostinta a sa era plecata de 20 de ani in Canada si ii spusese recent „hai ca acum am facut ceva economii, de-abia astept sa ies la pensie, sa ma intorc in Romania si sa vezi atunci ce viata o sa duc!”. Pai bine ca ti-ai facut tu toate aceste vise, s-ar putea sa mori pana la pensie si o sa ramai cu gandul la fericirea din viitor (si poate nici macar). Haideti sa invatam sa traim fericiti in prezent!

„Pentru a fi cu adevarat fericit trebuie sa faci ceea ce iti doresti cu adevarat. Meditatia nu aduce fericirea adevarata. In momentul in care esti fericit pe deplin esti intr-o stare de meditatie automat.” Daca ti-ai gasit pasiunea in viata inseamna ca poti sa fi fericit. Daca nu, continua sa o cauti si nu te opri! Nu stagna intr-un job nefericit, intr-o relatie nefericita, intr-o tara nefericita si asa mai departe.

„O rugaciune in care ceri ceva nu este o rugaciune autentica. Singura rugaciune adevarata este cea in care iti exprimi recunostinta si spui „multumesc”.” Si uite asa cei care se roaga pot sa treaca de la „da-mi, si da-mi si fa-mi” in „multumesc pentru asta, asta si asta”. Incercati sa multumiti pentru faptul ca aveti doua maini, doua picioare, nas sa mirositi, gura sa degustati, urechi sa auziti si multe alte astfel de lucruri „minore”, si o sa incepeti sa sesizati cat de bogati sunteti, de fapt!

„Daca vreti sa ajungeti la Dumnezeu, radeti! Adevarata religie nu poate fi altceva decat o celebrare a vietii. Omul serios este handicapat: el isi creeaza singur obstacole in jur.” Conform anumitor statistici, daca esti vesel si ai o atitudine pozitiva ajungi sa traiesti mai mult decat cei care nu sunt asa. O voce „zambitoare” poate sa aiba un efect mult mai mare (in vanzari de exemplu), decat una „suparata” – credeti-ma, am testat acest lucru personal :). Iar exemplele pot continua. La urma urmei e gratuit si usor de realizat, drept urmare, ce va retine sa incepeti, chiar din aceasta clipa, sa zambiti mai mult?

Acestea au fost cateva citate care mi-au placut si unde am adaugat opinia mea personala legata de ideile respective. Sunt curios, voi ce parere aveti despre aceste concepte?