Ca sa nu mai pierdem timpul si sa sarim direct in mijlocul actiunii, cele zece legi pe care Dan Sullivan ni le prezinta si pe care ne roaga sa le „digeram”, intr-o masura mai mica sau mai mare, sunt:

1. Viitorul tau sa fie mai mare decat trecutul – sa invatam sa profitam de orice experienta pe care am trait-o, fie ea buna sau mai putin buna. Sa privim viitorul cu bratele deschise si sa profitam de tot ceea ce el ne ofera.

2. Invatatura ta sa fie mai mare decat experienta – nu conteaza cat de invatat esti, intotdeauna avem ceva in plus de invatat. Sa nu ne consideram oameni cu experienta care nu mai pot acapara noi informatii sau, conform zicalei ca nu exista stagnare ci doar evolutie si involutie, sa involuam. Asa ca atunci cand asculti un subiect despre care stii foarte multe asculta cu atentie… cu siguranta mai ai ceva de invatat!

3. Contributia ta sa fie mai mare decat recompensa – cand facem ceva, haideti sa nu ne mai gandim la „ce ma aleg eu din asta?”. Intr-adevar e greu uneori, insa cu cat ne vom gandi mai putin la recompensa, cu atat ea o sa vina mai repede la noi. Angajatul care lucreaza mai mult si mai bine fara sa se gandeasca la recompensa are sanse sa fie promovat mult mai repede, profesorul care ajuta un elev fara a se gandi la recompensa este ascultat si iubit de mult mai multi elevi, etc.

4. Spectacolul tau sa fie mai mare decat aplauzele – noua, oamenilor, ne plac aplauzele. Acesta e un lucru cert! Insa daca vom face spectacolul doar pentru aplauze, riscam sa ignoram tocmai placerea de a crea ceva, de a oferi publicului ceva spectaculos. Si chiar daca am realizat acel show de atatea si atatea ori, haideti sa il realizam de fiecare data ca si cum ar fi prima oara!

5. Gratitudinea ta sa fie mai mare decat succesul – pe masura ce ne dezvoltam ca si caractere, incepem sa intelegem ca tot ceea ce ni se intampla este realizat prin ajutorul multor altora. Pana la urma traim printre oameni, muncim langa oameni, colaboram cu oameni. Daca crezi ca succesul ti se datoreaza tie si numai tie, atunci ai o mare problema. Purul adevar ca mai multi oameni destepti au inventat calculatorul/dispozitivele inteligente iti permite tie sa citesti acest articol chiar acum! Trebuie sa invatam sa multumim celor care ne inconjoara si ne ajuta sa evoluam.

6. Bucuria ta sa fie mai mare decat efortul – poate ai auzit si tu expresia „pentru succes trebuie sa muncesti din greu”. Mentalitatea multora este „trebuie sa iti fie greu ca sa poti sa reusesti”. Dar ce ar fi daca am vedea toate aceste lucruri ca o bucurie? Bucuria de a avea un esec din care sa invatam? Bucuria de a avea un client mai putin ok, care sa ne ajute sa devenim mai puternici? Un concept foarte interesant, pe care personal incep sa il apreciez si inteleg. Nu inseamna ca nu trebuie sa depunem efort, dar haideti sa o facem cu bucurie, s-ar putea ca lucrurile sa ni se para mai usoare!

7. Cooperarea ta sa fie mai mare decat statutul – incearca sa ne invete sa colaboram cu ceilalti. Dan ne spune ca nu trebuie sa ne simtim prost atunci cand colaboram cu ceilalti sau sa simtim ca aceste relatii ne vor micsora statutul. Dimpotriva, cei care reusesc sa isi cladeasca relatii puternice au de castigat pe termen lung si sunt vazuti bine de ceilalti (si pana la urma unde-s multi puterea creste, nu?).

8. Increderea ta sa fie mai mare decat confortul – cand vrem sa facem ceva, de cele mai multe ori trebuie sa iesim din confortul cu care am fost invatati. Da, stiu ca poate va e bine unde sunteti acum, intr-un loc caldut unde banii si alte beneficii vin suficient cat sa aveti o viata ok. Insa vreti sa traiti cu adevarat, sau doar sa va fie caldut? Pentru a avea sanse de reusita, trebuie sa aveti incredere in a incerca noi si noi aventuri, care pot sa va aduca multe „comori ascunse” :)

9. Obiectivul tau sa fie mai mare decat banii – cat de adevarata este aceasta afirmatie! Intr-adevar, e greu sa te gandesti la altceva in afara de bani cand n-ai mai mancat de 48 de ore. Insa, in momentul in care ne-am asigurat existenta „elementara” ca sa o numim asa, trebuie sa privim dincolo de bani (care pana la urma sunt doar o unealta in a face diverse lucruri – pentru noi, sau pentru altii). Cum vrei sa fii privit si retinut in cercul tau de prieteni? In comunitatea in care traiesti? In lumea larga?

10. Intrebarile tale sa fie mai mari decat raspunsurile – aceasta afirmatie se leaga oarecum cu punctul 2. Cu cat stim mai multe, cu atat ne dam seama ca de fapt stim foarte putine. Autorul ne indeamna sa fim asemenea unui copil si sa nu ne sfiim in a pune intrebare dupa intrebare. In momentul in care intrebarile se termina inseamna ca noi ne consideram atotstiutori, iar in acel moment intram pe panta declinului personal.

O carte frumoasa si usoara comparativ cu altele, cu sfaturi bune de urmat. Daca adaugam si faptul ca este relativ scurta (110-120 pagini), putem spune ca este o carte foarte fun de weekend!